Kokemuksia jakotyöstä

Työpäivän jälkeen kouluhommia

Mohamed Taha tekee töitä muiden nukkuessa. Sudanilainen ja sittemmin turkulaistunut Taha on yksi Lounais-Suomen Tietojakelu Oy:n lehdenjakajista. Tyypillisesti työvuoro alkaa kahdelta yöllä ja kestää nelisen tuntia.

- Työ sopii minulle eikä stressaa. Pidän yksin olemisesta, ajattelemisesta ja lukemisesta.

33-vuotiaan Tahan työpäivä alkaa Ispoisten huoltoasemalta, josta hän hakee jaettavat lehdet polkupyörällä.

- Joskus asukkaat ovat hereillä ja odottavat lehtiä. Minulle on tärkeää, että saan vietyä heille lehden ajoissa, sanoo Taha.

Työvuoron jälkeen diplomi-insinööriksi yliopistossa opiskeleva Taha tekee muutamia kouluhommia ja nukkuu vasta iltapäivällä.

- Työstään täytyy pitää, siten siinä jaksaa. Minulla on paljon ääniluentoja, ja kuuntelen
niitä pyöräillessäni seuraavaan jakelukohteeseen, sanoo Taha.

Päivällä kampaaja, yöllä lehdenjakaja

Raisiolainen Siru Näntö-Huhtala on oikea tehopakkaus. Päivisin hän on kosmetologi-
kampaajayrittäjä ja öisin lehdenjakaja. 47-vuotias Näntö-Huhtala aloitti lehtien jaon jo lähes 20 vuotta sitten tukeakseen yritystoimintaansa ja jatkoi sitä kouluttautuessaan kosmetologiksi. Hän kokee työn sopivan erityisen hyvin juuri opiskelijoille, mutta vakuuttaa kaikenikäisten pystyvän työhön. Lehdenjakajan työ käy hyvin kuntoilusta.

- Työ auttaa pysymään vireessä. Jaan lehtiä monenkokoisiin taloihin, joten pelkkää autolla postiluukulta toiselle suhauttelua se ei ole, sanoo Näntö-Huhtala.

Kahden työn yhteensovittaminen voi olla raskastakin, mutta Huhtala vakuuttaa jaksavansa ja nauttivansa työstä.

- Joskus asiakas on valmiina odottamassa lehteä. Silloin toivotetaan hyvät huomenet ja jaetaan hyvää mieltä, sanoo Näntö-Huhtala.

Viikonloppukeikkaa opiskelun ohessa

Raisiolaisen Michelle Wildersin mielestä yksi sanomalehtijakajan työn parhaimmista puolista liittyy yllättäen eläimiin.

- On kivaa, kun on rauhallista ja tiellä näkee paljon eläimiä. Välillä saatan silitellä kissoja, sanoo Wilders.

Paraisilla jakeluautolla hurautteleva 22-vuotias Wilders on nähnyt työvuorojen aikana muun muassa hirviä, peuroja, mäyriä ja päästäisiä. Wilders on työskennellyt lehdenjakajana määräaikaisena syksystä lähtien, mutta kesätyöntekijänä hän on ollut hommissa jo kolmen kesän verran.

- Työ on itsenäistä, eikä kukaan ole määräilemässä, sanoo Wilders.

Englantia ja suomea yliopistossa opiskeleva Wilders pitää viikonloppukeikkatyötä hyvänä tulonlähteenä opiskelijalle. Arkisin hän saa keskittyä opintoihinsa. Lisäksi lehdenjakajan työ on vastuullista, sillä jaettavana voi olla osoitteellisia kirjeitä, kuten vaikkapa aikakauslehtiä. Kilometrejä pisimmällä jakoreitillä voi kertyä yli sata.

- On tärkeää, että tavara tulee perille ajoissa ja kaikki sujuu jouhevasti.